Forside Dit tag Tagtyper

Tagtyper

748
0
DEL

Der findes utrolig mange typer tag. Derfor er det vigtigt, at man som forbruger undersøger markedet og lader sig inspirere, inden man træffer en beslutning om, hvilken type tag man ønsker. Udskiftning af tag er en stor beslutning, så det er vigtigt, at man har både æstetik og det praktiske med i sine overvejelser, så man ikke ender med et tag, der skal renoveres eller måske udskiftes igen efter ganske få år. F.eks. passer bølgepap som regel ikke til et gammelt hus med røde mursten og masser af fine detaljer, men det er langt fra let at danne sig det store overblik i alle situationer.

Prøv derfor eksempelvis at låne prøver af det nye tagmateriale og se, hvordan det matcher til huset. Prøv dig frem med forskellige slags, og tag dig god tid. Det er ikke en beslutning, som man skal stresse sig ud i at lave. De forskellige tagprøver giver selvfølgelig hele huset et helt andet look, og prøv at høre det tagfirma, som du vælger, om de ikke har et computerværktøj, der fotosimulerer forskellige materialetyper på lige netop dit hus. Også farven er vigtig. Jo mørkere farven er på dit tag, des tungere virker taget på grund af den store kontrakt i forhold til den blå himmel.

Eternittag

Vælger man at foretage udskiftning af eternittag, får man et tag, der kræver minimal vedligeholdelse. Eternittag er utroligt solidt, samtidig med at det har den fordel, at man ikke behøves et undertag. Man kan selvfølgelig sagtens vælge at få lagt et undertag alligevel, men det er ikke en nødvendighed, som det er med mange andre tagtyper. Når man skifter til eternittag, får man altså et tag, der er billig både i materialer, men også billig at få installeret. En rigtig god og traditionel tagløsning.

Eternitplader blev i starten fremstillet af en 90/10 blanding af henholdsvis cement og asbestfibre. Fordi disse tagplader som sagt indeholdte asbest, blev det forbudt efter 1985. Da asbesten blev fjernet fra tagplade-produktionen, skabte det desværre problemer; den nye produktformel var ikke holdbar i samme omfang som tidligere, og da der kom revner eller værre i disse nye tage, blev der efterfølgende lagt sag an fra adskillige utilfredse ejere.

Siden den tid er produktet selvfølgelig blevet mere modstandsdygtigt og holdbart. Asbest benyttes naturligvis heller ikke, det er nu i stedet en fiberblanding. Det er ca. et mellemklasse-tag, hvad vægten angår, og fordelen er, at det er rigtigt nemt at arbejde med.

Skifertag

Et skifertag er en elegant og stilren løsning, der udbyder rigtig meget fleksibilitet i forhold til designvalg. Det giver er kanonflot tag, og du kan foretage renovering af skifertag på den måde, man selv ønsker. Det vil sige, at man kan lave udskiftning af skifertag diagonalt eller lige, i bredformat eller i højformat. Det er fuldstændig op til dig selv. Samtidig er et skifertag en tagløsning, der kræver en minimal vedligeholdelse, så det holder sit flotte udseende i rigtig mange år frem. Skifertag er altså både en smuk, men også utrolig praktisk tagløsning, og i visse tilfælde man man nøjes med kitning og udelade undertaget.

Denne fleksibilitet og det flotte design kommer selvfølgelig for en pris. Det er nemlig langt den dyreste tagløsning, hvad tagbelægning angår. Man får så også den ekstra sikkerhed og kvalitet, men man skal selvfølgelig tage med i sine beregninger, at det er det tagmateriale, der er forbundet med den største éngangsudgift. Derudover gør vi opmærksom på, at et skifertag er tungt, og visse konstruktioner kan ikke bære det.

Et skifertag kommer som regel i to varianter. Den billige løsning er at lave skifer i fibercement. Den “rigige” måde består af, at taget laver i naturskifer (altså skifer sten), som udskæres af en klippe og skæres til ens stykker. Dette er også med til at sætte prisen lidt i vejret, fordi skiferne skal igennem et større sorteringsprojekt, før de er klar til at blive lagt. Nogle af stenene er skrøbelige og suger vand til sig, og de kan selvfølgelig ikke bruges til tag.

Tegltag

Tegltag er den klassiske tagtype, som faktisk ikke har skiftet udseende gennem flere århundreder. Fagfolk kalder gerne denne tagtype for Danmarks nationaltag. Og det er med god grund, for det har eksisteret i Danmark siden ca. år 1100 e.kr. Tegltaget er den uden tvivl den mest udbredte tagtype i Danmark og er derudover et 100 % naturprodukt, der kun bliver smukkere med tiden. Vælger du et tegltag som dit nye tag, får du et tidløst, rent og utrolig smukt tag i et tungt og holdbart materiale.

Prøv bare at lægge mærke til, hvor mange røde teglstenstage, som du finder rundt omkring i landet. Et løst estimat er, at omkring 75 % af alle tage i Danmark er af tegl. Dette tal er dog faldende af flere grunde. Rent æstetisk er rødt tegl stadig et rigtigt godt valg, men det er blevet marginalt mindre populært i forhold til stilvalg gennem det sidste årti. Folk vælger også andre farver (f.eks. sort). Med det sagt er tegl stadig rigtigt flot og holdbart, og den traditionelle løsning – folk vælger denne tagtype med god grund!

Tegltaget bliver lavet ved, at ler brændes i en meget varm ovn, så det bliver hårdt. Du kan få tegl i mange forskellige farver (rødt er selvfølgelig den mest gængse), men du kan også tegltag i en glaseret version. Dette kan dog godt føre til vrøvl hos naboen, fordi det blanke tag giver et kraftigt genskin i solskinnet.

Et tegltag vejer forholdsvis meget, og hvis du er usikker på, om dit hus kan bære, så gælder det om at få professionelle til at se på det.

Betontegltag

Betontegltag er et af de mest populære tagtyper. Betontegltag er en lille smule billigere end almindelige røde tegl, og kvaliteten er stort set den samme. Du vil nok også ligge mærke til, at betontegl er en lille smule mere ensartet i overfladen end almindeligt tegl, så det er også et godt æstetisk valg. Med renovering af betontegltag kan man sige, at du får “mest for pengene”. Én ulempe kan dog være, at du du også får ”mest for pengene”, hvad angår vægten. Et nyt betontegltag er også et tungt tag, og der er nogle huse fra 60erne og 70erne med eternittag, som simpelthen ikke kan bære et tag af dette materiale.

Derudover er det tilfældet ved mange huse, at tagkonstruktionen skal forstærkes ved lægning af betontegl, og det er selvfølgelig en ekstra udgift, som man skal tage med i sine overvejelser. Der er også nogle huse, hvor væggene simpelthen ikke kan bære vægten af taget, men det er ikke så almindeligt.

Er du i tvivl om, hvilke type tag der er bedst til dine behov, kan du få en professionel tagekspert til at komme ud og lave et gratis tageftersyn og komme med gode råd og forslag til den bedste tagløsning.

Betontegl blev opfundet omkring 1850 og kom til verden på grund af mangel på traditionel tegl. Man brugte i stedet beton (sand + vand + cement), og fordelene er en del. Først og fremmest kan det være svært at se forskel på betontegl og lertegl, men for et trænet øje har betonteglene en mere ens overflade, som trods alt kan vie et bedre helhedsindtryk. Derudover er det billigere end traditionel tegl, så der er penge at spare. Men et muligt roblem er som sagt vægten, og ikke alle huse kan bære vægten af tunge tagsten.

Tagpap tag

Hvis du skal have lagt et nyt tag, er tagpap en utrolig let løsning. Det er virkelig hurtigt at lægge, og i dag er det faktisk ligeså robust og modstandsdygtigt som andre tagtyper. Så med tagpap får du meget lidt vedligeholdelse og et tag, der kan klare det meste. Mange tagfirmaer giver endda i dag op til hele 15 års garanti på et nyt tagpap tag. Så med denne type tag er du rigtig godt sikret i tilfælde af, at uheldet skulle være ude. Få evt. en tagekspert til at lave et gratis tagtjek, inden du beslutter dig.

Tagpap stammer fra Sverige, da en svensk læge fik ideen at dække pap-plader med tjære. Fordi tjære har god vandtæthed, fandt man senere ud af at dække taget med dette materiale. Senere begyndte man at lave tagpap i baner i stedet for plader, så tagpappet kunne lægges og rulles på og derefter sømmes fast. Det var dog grund til en del utætheder, så derfor gik man til sidst over til smelte tagpapbanerne sammen i stedet for at bruge som og tjære. Derudover blev der mikset natursten eller knuste teglsten i pappet, så holdbarheden blev forlænget.

Tagpap kan stort set bruges til alle tagtyper – det er især en populær løsning på et fladt tag, idet denne tagtype ikke kræver en betydelig hældning i konstruktionen – bare der er afløb for vandet.