Forside Dit hus Jordvarme

Jordvarme

227
0
DEL

Mange danskere undersøger mulighederne for at spare penge på deres varmeregning, og i den forbindelse er der rigtigt mange, som spørger: ”Kan jordvarme betale sig for mig?”. Du kan finde svar her. Lige meget om du har kigget meget på denne opvarmningskilde, eller aldrig har hørt om den, så kan denne artikel forhåbentligt hjælpe dig til at finde ud af, om det er noget for dig.

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Et anlæg til jordvarme udnytter den naturlige energi, der findes i de øverste jordlag fra solens stråler. Denne energi går normalt til spilde, men med et anlæg kan den ikke alene blive opfanget, men også udnyttet til opvarmning af hus og vand.

Dette er naturligvis billigere end, hvis man skal købe ens varme på mere traditionel vis – for eksempel fjernvarme eller elvarme. Alligevel skal man også være forbedret på, at der er nogle høje installationsomkostninger forbundet, så det er bestemt ikke i alle tilfælde, at det kan betale sig, men for rigtig mange boligejere kan det være en god investering, hvis man ejer nogle ekstra penge, der ligger og brænder inde.

[box type=”shadow”]
[three_fourth]

Gør det let – få 3 helt uforpligtende tilbud omkring jordvarme her!

[/three_fourth]

[one_fourth_last]

Klik her
[/one_fourth_last]
[/box]

Omkostninger

Før man kan vurdere om et anlæg til jordvarme er en god investering, så er det selvfølgeligt vigtigt at have styr på omkostningerne. Selve anlægget kræver stort set intet vedligehold, så det er ikke her, at man finder de store udgifter. Driften af anlægget koster en smule i form af elektricitet, der omdanner jordenergien til varme, der kan bruges til opvarmning af huset. Dette er naturligvis en vedvarende udgift, men samtidig er det også væsentligt billigere end for eksempel den strøm, som man bruger hvis man opvarmer huset med el-radiatorer. Det er samtidig også billigere, end for eksempel opvarmning med fjernvarme.

Med andre ord, så er den største omkostning for boligejeren den nedgravning af slangen, der er påkrævet for at udvinde varme af jorden. Størrelsen af denne investering variere alt efter hvor stort et hus, der skal opvarmes – et større hus, kræver et større grundareal med nedgravet slange til jordvarmeanlægget.

Hvornår er det en god idé?

Selvom det er svært at generalisere med hensyn til, hvor hensigtsmæssig et jordvarmeanlæg er, så er der dog nogle tilfælde, hvor det ofte kan være en god idé at vælge jordvarme.

Det vil især være en god idé at overveje jordvarme, hvis man bor et sted, hvor det ikke er muligt at få fjernvarme. Disse boligejere er nemlig tvunget til at vælge andre opvarmningskilder, for eksempel oliefyr, der er dyrt i forhold til den varme man får ud af det.

Det kan ligeledes også være en god idé at overveje et anlæg til jordvarme, hvis man bygger et nyt hus fra bunden. Her vil det være forholdsvis nemt at nedgrave slangen i forbindelse med byggeriet, hvilket gør omkostningerne en del mindre. Se mere om besparelsen her.

Når det er nævnt, skal det dog også nævnes, at der findes situationer, hvor jordvarme er en dårlig idé. Dette kan for eksempel være situationer, hvor der er tale om et stort hus på en forholdsvis lille grund. Her er det simpelthen ikke en mulighed, fordi der ikke er nok plads til at grave nok slange ned, så huset vil ikke kunne blive opvarmet.

DEL
Forrige artikelTagtyper
Næste artikelTagfirmaer