Forside Din have Indret haven, så den er robotplæneklipper-venlig

Indret haven, så den er robotplæneklipper-venlig

312
0
DEL

I Danmark kender vi efterhånden robotstøvsugeren temmelig godt, for rigtig mange husstande har anskaffet sig sådan en, og det offentlige bruger dem også, blandt andet i hjemmeplejen. De senere år er også robotplæneklipperen ved at holde sit indtog i de danske haver, for selv om den er lidt dyr i anskaffelse, sparer den så meget tid med havearbejde og græsslåning, at investeringen for mange alligevel kan betale sig.

Er din have indrettet med højbede, pyntesten og andre haveartikler?

Har du allerede en robotplæneklipper ved du sikkert, at den kan få problemer, hvis der er for mange forhindringer som store sten, spredte blomsterbede og lignende. Det handler mest om, at plæneklipperen ikke selv kan komme ind i krinkelkroge og helt ud til græskanterne. Hvis der er for mange af den slags ”helligdage”, hvor du alligevel selv skal ud og klippe efter, er robotplæneklipperen ikke til megen nytte.

Når du indretter din have, kan du derfor overveje, om der kan gøres noget for at lette arbejdet for robotten. Et eksempel kunne være et lægge flade sten rundt i kanten af blomsterbedet, så der er en kant uden græs. Forsøg også at undgå for mange haveartikler rundt omkring midt på plænen, såsom spredte højbede, små springvand og lignende. Hvert eneste sted, hvor græsplænen grænser helt op til den pågældende haveartikel, vil du skulle ud med havesaksen eller trimmeren.

Flade områder med grus og pyntesten er derimod uproblematiske. Brug eventuelt fiberdug eller andre dækmaterialer neden under, så græs og ukrudt ikke pibler op. Granitskærver, cement og øvrigt tilbehør til din robotvenlige have finder du blandt andet hos Haveglad.dk, der fører et bredt udvalg af haveartikler.

Vælg den rigtige robotplæneklipper

En del butikker tilbyder kun en enkelt eller meget få modeller af robotplæneklippere, men her skal du ikke lade dig nøje. En robotplæneklipper er en stor investering, som skal servicere dig mange år frem i tiden. Vælg i stedet en stor udbyder som for eksempel Jensen Company, som fører et meget bredt sortiment af robotplæneklippere. Du kan besøge dem her, eller tage ind i en af deres fysiske butikker. Virksomheden har handlet med robotplæneklippere lige siden de kom på markedet første gang, så her kan du regne med, at ekspedienten ved præcist, hvad han har med at gøre.

Der er stor forskel på prisniveauet, for robotplæneklippere  fås i prisklassen fra blot et par tusinde kroner og helt op til 20-30.000 kroner. Det er blandt andet plænekapaciteten, der er afgørende for prisen. Hvis du har en lille græsplæne, er der med andre ord ingen grund til at investere i de helt dyre modeller. Større græsplæner over 1000 kvadratmeter kræver dog en plæneklipper med stor batterikapacitet og klippebredde, hvis den skal kunne følge med græssets vækst. Under optimale perioder i sommer halvåret, gror græsset rigtig hurtigt, og så har den lille robot travlt. Den kan nemlig typisk kun nå at slå en mindre del af plænen på en opladning, hvorefter den automatisk kører tilbage til sin oplader og får fornyet energi. En opladning tager nogle timer, og det betyder, at der let kan gå flere dage, før robotplæneklipperen har været over hele arealet.

Problemet forværres af, at mange vælger at lade robotten holde i ”garagen” om natten, dels for at forebygge tyveri, men også af hensyn til naboerne. En robotplæneklipper er nemlig langt fra lydløs, selv om den dog larmer væsentlig mindre end en almindelig plæneklipper.

Men hvis du ellers får størrelsen dimensioneret rigtigt, er der ingen problemer. Et af de mest anerkendte mærker er Robomow. Det er ikke det billigste mærke på markedet, men her får du gedigen kvalitet og stor driftsikkerhed. Installationen af disse maskiner klares på få timer. Det eneste, du sådan set skal gøre, er at grave en ledning ned hele vejen rundt i kanten af græsplænen. Ledningen skaber en usynlig barriere, som robotten automatisk holder sig inden for. Støder den mod andre forhindringer på selve græsplænen, vender den ligeledes rundt og finder en anden vej.

SKRIV EN KOMMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here