Forside Dit tag Efterisolering af loft og tag

Efterisolering af loft og tag

330
0
DEL

Overvejer du at efterisolere dit tag og loft? Det er der nemlig en lang række fordele ved:

  • Lavere varmeregning: Efterisolering er en rigtig god måde at sætte udgifterne til ens varmeregning ned. Pengene er altså godt givet ud, fordi isoleringen tjener sig selv hjem over tid.
  • Lang holdbarhed: Isoleringen gerne skulle holde i adskillige år frem. Det er altså en årlig varmebesparelse mange årtier frem.
  • Bedre indendørs komfort: Færre kolde overflader betyder mindre træk langs vægge og gulve og mindre fugt i luften.

Disse fordele ved tag isolering er vel at mærke, hvis man udfører arbejdet med det rigtige tekniske kendskab. Det er nemlig ekstremt vigtigt, at man ved, hvad man laver, så man ikke ender med i stedet at give sit hus fugtskader og svamp.

[box type=”shadow”]
[three_fourth]

3 helt uforpligtende tilbud omkring isolering af loftet fra professionelle fagfolk!

[/three_fourth]

[one_fourth_last]

Klik her
[/one_fourth_last]
[/box]

Hvad skal man være opmærksom på?

Når man isolerer og gør sit hus mere tæt, fjerner man den naturlige luftstrøm, som sørger for, at fugt bliver ventileret ud. Lufttrækket har altså et konkret formål, og fjerner man dette, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at installere et ventilationsanlæg.

Man skal også sørge for, at ens tagisolering får den rette tykkelse. Tyk isolering er ikke altid det rigtige valg – det afhænger nemlig af ens hus.

Er man ikke helt sikker på disse tekniske ting (som f.eks. hvor en dampsærre skal placeres), er det en god idé at få professionelle folk til at udføre arbejdet – eller i hvert fald bruge en byggesagkyndig, som kan komme med rådgivning omkring de konkrete ting.

Det er især ældre huse, som gavner af efterisolering, og derfor ser man tit, at folk er så ivrige, at de isolerer alle vegne – bl.a. ved tagfoden i et tagrum. Og det må man ikke. Man skal nemlig ikke kun tænke i varmetab, men også i ventilation.

Fugten skal væk

Der skal nemlig være en spalte til ventilationen, så der kan komme luft ind, og fugtig luft ventileres væk. Ved dårligt isolerede vinduer kan man se kondensvandet løbe ned af en kold overflade – men hvis isoleringen er for tyk, er den kolde overflade inde midt i isoleringen, og det skaber fugt – og endnu værre: risiko for skimmelsvamp, råd eller svamp.

Derfor:

  • Sørg for, at ventilationsmaterialet har den rette tykkelse
  • Lad være med at spærre for hele siolatuionen
  • Dampspærren skal være tæt
  • Ventilationsspalten (mellem væggen og taget)skal være der
  • Spørg konstruktionskyndige til råds omkring konkret udførelse

Også til huse, som allerede har isolering

Selv, hvis du allerede har isolering på dit loft, kan det godt være, at det er en god idé at gøre det om – eller i hvert fald få det efterset. Ifølge denne her kilde var det meget almindeligt at udføre loftsisolering på nye huse indtil slutningen af firserne, men dette materiale var på omkring 50 – 150 mm i tykkelse, hvorimod man i dag gennemsnitligt benytter omkring 300-400 mm (igen alt efter, hvad egner sig bedst i forhold til huset). Man bruger tykkere isolering i dag, dels fordi energipriserne er højere – og dels fordi man er blevet klogere på, hvor meget isolering der er mest effektivt.